- szentabrahami.ro

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Rólunk

Egy gyógyító kert illat- és színterápiája

Közzétéve: 2013. július 05. péntek, 21:59 Írta: Daczó Dénes

Egy-egy jól megválogatott gyógynövénykeverékből készült tea megnyugtat, ellazít, gyógyít, vagy éppen erőt ad a további munkához. A Székelykeresztúr közelében fekvő Szentábrahámon több tucat gyógy- és fűszernövény díszíti a kertet, ahonnan több tea- és fűszerkeverék kerül az üzletek polcaira. A virágzó növények illata és ízvilága mellett a növények színgazdagsága is elbűvölő.


Színeiben és illatában is gazdag ilyenkor a természet, amely állandóan képes elbűvölni az embert. Sem a festményeken, sem a ruházat színeiben nem tudjuk utánozni azt az összhangot és harmóniát, amelyet ilyenkor a virágzó mezők, kertek nyújtanak. Ebből a természeti gazdagságból azonban keveset ismerünk név szerint, igazából magunk is meglepődnénk azon, ha közvetlen környezetünkben elkezdenénk vizsgálni, hányféle növény vesz körül bennünket.

Szentábrahámon jártunk ezúttal, ahol egy igazi biokertet nézhettünk meg. Beleszabadulva a növények tengerébe érezhettük azt is, hogy milyen gazdag a természet illatvilága. A településen Csíki Emesét kerestük fel, hogy ezúttal nyáron is láthassuk kertjüket, ahol gyógy- és fűszernövényeket termesztenek.
A gazdaságban már javában száradnak a levágott gyógynövények, élénk színei csábítják a szemet. A körömvirág egymás után ontja magából a virágokat, így ha nem is napi, de heti két alkalommal kell szüretelni mézelő virágait, az sem véletlen hát, hogy ez a növény követeli ilyenkor a legtöbb helyet a szárítóban. A napfényes órák számát nem lehet befolyásolni, azonban az ember találékonysága határtalan, így megpróbálja raktározni a nap melegségét. A növényszárítókból többféle sorakozik az udvaron – valamennyi természetes és energiatakarékos megoldás. A gyógy- és fűszernövények szárítása előtt viszont sok még a munka a kertben, hogy a magból virágzó növény fejlődjék.

Emeséék hét évvel ezelőtt költöztek a szentábrahámi portára, amelynek birtokbavétele a kúriához tartozó terület gondozásával kezdődött. A ház körül, a gyümölcsfák mellett már akkor néhány gyógy- és fűszernövény termett a kertben, mára szinte az egész területet beültették évelőkkel és egynyáriakkal. Emese nemrég összeírta, hányféle haszonnövény található itt: több mint százat sikerült lejegyezni, így biztosan állítható, hogy ez a környék egyik leggazdagabb kertje a növények tekintetében.

Ha a kertben lévő növényvilágról létezik is összeírás, a konyhában található üvegtartókról nem készült ilyesmi. Pedig ezekből is több mint száz lehet – első ránézésre is. Mindegyikben van valami szárított növény vagy mag, több üvegben is viszont éppen a kertből eltett szörpök sorakoznak. Néhányban ugyanakkor a kísérletezések, próbálkozások eredményei vannak bezárva – avat be a konyha titkaiba Emese.

Közben gőzölgő tea kerül az egyik kancsóba, a másikba hideg gyümölcstea. Nem véletlen, hogy ezzel kínálnak: az itt termelt gyógy- és fűszernövények két éve családi vállalkozás keretében várnak értékesítésre. Miközben a gyümölcsteát fogyasztjuk, az is kiderül, a háznál kultusza van a teázásnak. Wil, Emese férje honosította meg a családban a teázás kultúráját, kezdetben pedig a zöld és fekete teák számos változatát ismerték meg.

A családi vállalkozás kibontakozásánál még jelen lehetett Wil, akinek szakmája volt a mezőgazdaság. Holland származásúként Erdélyben több potenciális vidéki vállalkozás, megélhetés ötletét is kidolgozta. Legalább negyven ilyen terve volt – meséli Emese, amikor arról próbálok érdeklődni, miként is kezdtek gyógynövényekkel foglalkozni. Kezdetben sáfrány termesztésébe vágtak, azonban hamar kiderült, erre nem lehet építeni. Fokozatosan kezdtek a gyógynövények termesztésébe: akadt olyan, ami a kertben volt első perctől, és vannak, amelyek csak az utóbbi évben kerültek ide.

- Wil halála után sokan azt hitték, hogy feladjuk ezt a munkát, és itthagyjuk a birtokot – jegyzi meg Emese. A nappali nyitott ajtaján keresztül jól be lehet látni a kertet, a körömvirág narancssárga szőnyegét, a zöldülő mentákat, a citromfüvet, a bazsalikomokat, a fehérlő cickafark virágokat, a kakukkfüvet, a csombort, a kaprokat, a fekete ribizli bokrokat, a lestyánokat, a kasvirágot, a levendulát – és a kertben Wil sírját.

Mielőtt bejárnánk a kertet, kiderül, a termelés mellett a vállalkozás életben tartása és a piac keresése is jelentős energiákat igénylő feladat. A családi vállalkozás termékei több üzlet polcain is jelen vannak, azonban az új piacok szerzése sem egyszerű feladat. Több kezdeményezésben is részt vettek, a tapasztalatok megoszlanak – mondja Emese, megjegyezve, a termelők részéről mindenképpen jelentős türelmet és anyagi ráfordítást igényel, amíg a vásárlók megismerik termékeiket.Emeséék már a közös márkanév alatti értékesítés tapasztalatával is rendelkeznek. A helyi termelők jelentős része a Magyarországról ide érkező turistákra alapozta az eladásokat, azonban idén már a nyár közepénél tartunk, és a turisták egyelőre valahogy nem érkeznek – osztja meg tapasztalatát Emese. Véleménye szerint mindenképpen ideje, hogy más célközönség felé is nyissanak a helyi termelők.

Sokféle a termék a piacon, ezért is döntöttek úgy Emeséék, hogy hosszabb távon szükségük lehet a bio minősítésre, így jövőre már ezzel is értékesebbek lehetnek a termékeik.

A kertben a körömvirágból számtalanszor szüreteltek már az idén, minden növény azonban nem ilyen szapora, így nagyobb odafigyelést igényelnek azok, amelyek egyszer vagy csak néhányszor nyílnak. A rózsák esetében is egyetlen nap, amíg a bársonyos szirmokat be lehet gyűjteni, mert ezek is hamar elhullatják szirmaikat.

A családi gazdaságban Emese mellett két fia, Attila és István segít a munkában. István ezúttal a levágott füvet takarta fel, aztán a rózsabokrok közötti földet lazította a traktorral, de a növények begyűjtéséből is ki kell vennie a részét. A körömvirágok begyűjtését viszont másra hagyná – mint mondja, néhány virág leszedése után már olyan az ember keze, mintha mézbe mártotta volna. Aztán meg is mutatja pillanatok alatt, így számunkra is érthetővé válik, milyen is lehet a kéz többórás virággyűjtés után. Márpedig ezt csak kézzel lehet szedni, hiszen a növény szára is hamar leszakad, vagy akár gyökerestől is kijön, ha nem elég figyelmes az ember – magyarázza István. Bátyja, Attila – akit most az érettségi vizsga szabadított fel a kerti munkától – állandóan arra törekszik, hogy valamit tervezzen, összerakjon, amivel a munka könnyebb, eredményesebb lehet – mondja Emese.

Szükség is van a munka könnyítésére, hiszen itt a munkafolyamatok egymást érik, és nem lehet megállás.

Ilyenkor a szüret, begyűjtés, szárítás ideje van, amikor az ember hol a növényeket, hol az eget és a szárítókat kell figyelje. Könnyen előfordul aztán, hogy az ember belekezd reggel a munkába, aztán amire megpihenne, már este van – mondja Emese. Ilyenkor aztán leül, megiszik egy nyugtató teát – és erőt gyűjt másnapra.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz